2021-05-18
Riskbedömning
Riskbedömning är grunden i det systematiska arbetsmiljöarbetet. Du som entreprenör skall bedöma vilka arbetsförhållanden som kan medföra en risk för ohälsa eller olycksfall. Riskbedömningen och aktiviteter för att minska riskerna utgör tillsammans handlingsplanen för arbetsmiljöarbetet. Planen ska betraktas som ett levande dokument som kontinuerligt följs upp och uppdateras.
Samtal och bedömning av risker för ohälsa och olycksfall görs med fördel på APT/kojmöten samt vid särskilda ronder. Dokumentera riskbedömningen/handlingsplanen skriftligt, exempelvis i nedan mall. (I mallen finns även exempel på risker som är vanligt förekommande hos skogsentreprenörer.)
För att få kvalitét i arbetet är det viktigt att inte göra allt på en gång. Riskbedömningen hjälper dig som entreprenör att prioritera bland riskerna. Åtgärda de allvarligaste riskerna först! Planen ska betraktas som ett levande dokument som kontinuerligt följs upp och uppdateras.
Riskbedömningar görs:
- Årligen
- Vid förändring
- Vid särskilt riskfyllda arbeten
Den årliga riskbedömningen innefattar hela verksamheten. Både i skogen, ev verkstad, på kontoret och transporter till och från arbetet. Ditt arbetsmiljöansvar som arbetsgivare sträcker sig från det att dina anställda lämnar hemmet på morgonen tills det att dom kommer hem igen på kvällen. Använd gärna det workshopmaterial som finns bifogat nedan för att göra den första riskbedömningen. Efterföljande år bygger på föregående arbete och kan därför bli enklare.
För arbetsmoment där riskerna bedöms som allvarliga ska det även finnas skriftliga instruktioner. Exempelvis lastning/lossning och arbete i svår terräng.
Relevanta dokument
Ladda ner mallar och anpassa dom till er verksamhet.
Berätta gärna om “En säkrare skogsentreprenad” och projektet om du delar vidare.